Ida Løken Valkeapää virker som frilans skuespiller med base i Tromsø. Hun er vokst opp i Oslo og utdannet skuespiller fra Teaterhögskolan i Helsingfors (Svenska institutionen för skådespelarkonst) og HB Studio i New York. Siden 2001 har hun jobbet som skuespiller i Finland, Sverige og Norge. Hun jobber både innenfor institusjonsteatrene og ute i det frie feltet.

«Jeg er nysgjerrig på hva det innebærer å være menneske akkurat her akkurat nå.»

Ida har vært tilknyttet Hålogaland teater, Nationaltheatret, Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Nordland teater, Sogn og Fjordane Teater, Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern i Luleå, Hordaland teater, Oslo Nye Teater, Brageteatret, Wasa Teater i Finland, Teater Ibsen i Skien m fl. Hun har også medvirket i flere spillefilmer, kortfilmer og tv-serier.

Ida mottok Statens Arbeidsstipend 1 år i 2016. Hun har brukt stipendiet til å fordype seg i stemmearbeid, og er i ferd med å ferdigstille teaterkonserten «ODYSSÉEN. Everything is a remix!» med première 15. juni 2017 i Tromsø. Stemmearbeidet utgjør en vestentlig del av forestillingen.

Ida er medlem av det nordnorske scenekunst-nettverket RadArt, og sitter i programrådet for festivalen VÅRSCENEFEST 2017 og 2018.

Ida spiller klarinett og saksofon. Hun snakker østnorsk, nordnorsk og finlandssvensk flytende, og er i ferd med å lære seg samisk. Hun har også spilt teater på Sunnfjord-dialekt.

Sammen med scenekunstner og musiker Eline Sundal har Ida duosamarbeidet ELiDA. De undersøker og utvikler en scenisk form der tekst og musikk er likeverdige uttrykk. De har produsert tre forestillinger sammen, og planlegger å fortsette samarbeidet.

Ida er medlem i den nordiske teatergruppen Subfrau, som forsker i kjønn, makt og seksualitet. Gruppen har produsert 7 forestillinger siden 2001. Gjennom Subfrau holder Ida workshops i crossdressing. Sommeren 2018 er Ida kunsnterisk ansvarlig for en scenekunsthappening på festivalen Riddu Riđđu i Kåfjord, der crossdressing er et vesentlig element.

Klikk her for å laste ned CV

Foto: Ingun Mæhlum.